Santeon Samen beter

Aanleiding

Het Santeon Samen Beter programma is een initiatief van zeven topklinische ziekenhuizen waarbij er niet alleen gekeken wordt naar medische resultaten en kosten, maar ook naar andere aspecten die voor patiënten belangrijk zijn. Dit is gebaseerd op het Value Based Health Care (VBHC) theorie. Voor verschillende patiëntgroepen, waaronder knieartrose, is het Santeon Samen Beter programma opgericht. 

Beschrijving initiatief

Voor de patiëntgroepen, waaronder knieartrose, worden er binnen het programma continu uitkomsten verzameld en vergeleken binnen én tussen de zeven ziekenhuizen. Met behulp van deze uitkomsten kan er intern geleerd en verbeterd worden.

Daarnaast is het doel om de zorg voor patiënten te personaliseren. Hierbij wordt voornamelijk gekeken naar zorguitkomsten die van waarde zijn voor de individuele patiënt. Door deze informatie toegankelijk te maken voor patiënten, kunnen zij - samen met de zorgverlener - beter beslissen welke behandeling het beste bij hen past.

Per patiëntgroep zijn er twee ziekenhuizen kartrekker, ook wel lead en co-lead ziekenhuizen genoemd. In ieder ziekenhuis werken verbeterteams aan het verbeteren van zorg. Deze bestaan uit zorgprofessionals vanuit alle betrokken disciplines, een patiënt, projectleider en data-analist. Aan de hand van de scorekaart worden per half jaar resultaten gemeten, geanalyseerd en onderling besproken. Er wordt gekeken naar de data, naar de verschillen en hoe deze verschillen te verklaren zijn, waarbij er van elkaar geleerd kan worden. Ook worden de uitkomsten gebruikt om verbeterinitiatieven te starten en evalueren. 

Verbeterinitiatief knie-artrose

Een voorbeeld van een dergelijk verbeterinitiatief is de post-operatieve röntgenfoto. Eén van de zeven Santeon ziekenhuizen is gestopt met deze post-operatieve foto, omdat uit de data bleek dat dit niet zorgt voor mindere kwaliteit van zorg. Andere Santeon ziekenhuizen zijn dit initiatief daarna gaan opvolgen.

Scorekaart knie-artrose

Binnen het Santeon Samen Beter programma wordt naar zowel patiëntgerapporteerde alsmede klinische uitkomsten, kosten en procesmatige uitkomsten gekeken. Voor knie-artrose kijken we hierbij naar de volgende uitkomsten.

Met betrekking tot patiëntgerapporteerde uitkomsten wordt naar pijn en functionele status gekeken. Daarnaast worden de klinische uitkomsten complicaties tijdens de opname knieoperatie en complicaties na primaire knieoperatie (tijdens en na opname) geregistreerd. 

De volgende kosten uitkomsten worden geregistreerd: 

  • OK-tijden (netto en bruto)
  • Verblijfsduur per patiënt (inclusief heropname)
  • Opname op dag van operatie (voor primaire knieoperaties)
  • Diagnostische activiteiten per patiënt
  • Aantal poliklinische consulten per patiënt (inclusief teleconsulten)
  • Fysiotherapie tijdens opname (totale knieprothese)

Tot slot wordt de procesmatige uitkomst wachttijd tot operatie per patiënt geregistreerd. 
De meeste van bovenstaande uitkomsten kunnen uit het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) gehaald worden. 

Borging

Waar in de kwaliteitscyclus staat dit initiatief?
Binnen het Santeon Samen Beter programma wordt sinds kort de verzamelde data direct vanuit het EPD in het Health Intelligence Platform Santeon (HIPS) weergegeven (meten en registeren). De data worden geëvalueerd en vervolgens geagendeerd (evalueren en agenderen). Wanneer een verbeterinitiatief succesvolle uitkomsten laat zien, kunnen zorgpaden of protocollen in de ziekenhuizen aangepast worden (beschrijven van goede zorg). 
In elk van de zeven Santeon ziekenhuizen is per aandoening een verbeterteam aangesteld. Zoals aangegeven worden er per aandoening twee ziekenhuizen als lead-ziekenhuizen aangewezen, waarbij er een nauwe samenwerking met de projectleiders en data-analisten is.

Schaalbaarheid

Factoren voor implementatie
Voor het Santeon Samen Beter programma worden de uitkomsten uit het EPD direct in een dashboard weergegeven. Dit gebeurt automatisch, wat zorgt voor minder werk en meer inzicht in de data. 
Daarnaast is het voor zorgprofessionals belangrijk om vertrouwen te hebben in de data en deze data ook met elkaar te durven delen. Het Samen Beter programma zorgt voor deze basis. 

Belemmerende factoren 
Op dit moment is het nog niet mogelijk om gegevens van knieartrose patiënten uit de eerstelijn (zoals fysiotherapeut en huisarts) mee te nemen binnen het verbeterprogramma. Er is nog geen koppeling tussen het dataplatform HIPS en de eerstelijnsdata. Hierdoor kan er niet gekeken worden naar uitkomsten van eerstelijnszorg en of een combinatie van eerste- en tweedelijnszorg.

Meer informatie

Voor meer informatie zie: https://santeon.nl/onze-aanpak/samen-beter/ 

Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.