Netwerk Artrose

Aanleiding 

In 2018 is de Noordwest Ziekenhuisgroep gestart met het Netwerk Artrose in regio Noord-Holland west. Het doel van het Netwerk Artrose is om patiënten digitaal, middels gebruik van een app, te volgen. Patiënten waarbij het niet goed gaat worden uitgenodigd om naar het ziekenhuis komen en de andere patiënten worden alleen digitaal gemonitord. Het idee is om op deze manier onnodig inzetten van orthopeden te voorkomen.

Beschrijving initiatief

Binnen de regio Noord-Holland west is een samenwerking opgezet met de huisartsen en fysiotherapeuten volgens het stepped-care principe. Patiënten worden door de huisarts naar de fysiotherapeut doorgestuurd waarbij de fysiotherapeut vervolgens de Patient Journey app introduceert. De fysiotherapeuten binnen het netwerk zijn geschoold op gebied van het stepped-care principe, het gebruik van de app en het aanbieden van de behandeling.
De Patient Journey app verzamelt uitkomstinformatie van de patiënten. Dit gebeurt nu nog in wetenschappelijk verband waarbij er informed consent wordt afgenomen. Vanuit de Noordwest Ziekenhuisgroep kijken twee personen naar de data, datakwaliteit en eventuele outliers. Patiënten worden via de app dus digitaal gevolgd. Patiënten die slechter scoren dan gemiddeld kunnen in consult gevraagd worden bij de orthopeed in het ziekenhuis.

Uitkomsten

Als basis voor de bepalen van de uitkomsten die verzameld worden, zijn de Patient Reported Outcome Measures (PROMs) en LROI data gebruikt. Klinische uitkomsten zoals pijn of (functionele) activiteiten worden verzameld alsmede resultaten van fysieke testen. Dit betekent dat de uitkomsten fysiek functioneren, kwaliteit van leven, kniepijn, tevredenheid met behandeling, operatie complicaties en revisie ingreep overeenkomen met de UZ-set knieartrose. 
Er is gestart met het verzamelen van uitkomsten rondom knieartrose, maar in de toekomst is het de ambitie om dit uit te breiden met uitkomsten rondom rugklachten, hand-pols problematiek en heupartrose.  

Borging

Waar in de kwaliteitscyclus staat dit initiatief?
Het stepped-care principe, zoals (voor een deel) beschreven in de richtlijn, is vertaald naar een samenwerkingsverband met huisartsen en fysiotherapeuten (beschrijven van goede zorg en implementeren en verbeteren). Binnen het Netwerk Artrose wordt sinds kort de verzamelde data in een dashboard weergegeven (meten en registeren). Deze data kunnen door de vakgroep gebruikt worden om intern te leren en te verbeteren. De data worden gebruikt om patiënten te evalueren en te bepalen wanneer de patiënt in consult bij de orthopeed moet komen (evalueren en agenderen). 
Om dit proces goed te kunnen borgen is het belangrijk dat het intern leren en verbeteren op basis van uitkomsten terugkomt tijdens vakgroepoverleggen (evalueren en agenderen). Daarnaast is het van belang om dedicated personen aan te stellen ten behoeve van de dataverzameling, monitoring en managen van (de kwaliteit) van de data. 

Schaalbaarheid

Factoren voor implementatie
Door het op deze manier inzetten en gebruiken van uitkomstinformatie worden de orthopedie consulten anders. Patiënten zijn beter voorgelicht en komen alleen in consult wanneer het echt nodig is en de orthopeed de juiste zorg kan leveren.
Daarnaast is de samenwerking met de huisartsen en fysiotherapeuten essentieel om dit initiatief te laten slagen. Hierbij is scholing van de huisarts en fysiotherapeut in zowel het stepped-care principe als gebruik van de app een belangrijke factor. 
 
Belemmerende factoren

Op dit moment bestaat er geen goede digitale infrastructuur. Er bestaat geen koppeling tussen het EPD en de app en er bestaat geen koppeling tussen eerste- en tweedelijnsdata. 

Op dit moment worden de data handmatig samengevoegd en geanalyseerd. Er is naast een digitale infrastructuur dus ook menskracht nodig om deze dataverzameling en -analyse te kunnen doen. De vraag kan daarbij zijn of elke vakgroep of regio dit zelfstandig moet regelen of dat dit landelijk geregeld kan worden.

De volledigheid en datakwaliteit kan een belemmerende factor zijn om dit initiatief goed uit te rollen. Daarnaast kan op dit moment de app alleen in onderzoeksverband gebruikt worden. Dit heeft te maken met de wet- en regelgeving in de gezondheidszorg.  Het gaat hierbij om de wet digitale gegevensuitwisseling die het uitwisselen van data binnen de gezondheidszorg eenvoudiger moet maken. Daarnaast speelt ook de Europese CE-markering voor software (onder andere apps) een rol (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, 2022).

Meer informatie

Voor meer informatie zie: https://www.netwerkartrose.bnw.nl/.

Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.