29 augustus 2024

Ontwikkeling kennisagenda duurzaamheid Federatie

De Federatie Medisch Specialisten neemt het initiatief een multidisciplinaire werkgroep op te richten die een kennisagenda ‘duurzaamheid’ gaat ontwikkelen. Doel van dit project is te komen tot een ‘levende’ multidisciplinaire kennisagenda met een overzicht van de belangrijkste kennisvragen op het gebied van duurzaamheid in de medisch specialistische zorg. Met deze kennisagenda ‘duurzaamheid’ hopen we, in afstemming met subsidiegevers, richting te geven aan onderzoek naar de geprioriteerde kennisvragen.

Achtergrond is de toenemende urgentie om de CO2 uitstoot en milieu-impact van de zorg omlaag te brengen. Zowel de Federatie als veel wetenschappelijke verenigingen hebben hieraan zich gecommitteerd door de Green Deal 3.0 te tekenen. Uit de inventarisatie van duurzaamheidsactiviteiten onder wv-en bleek dat veel wv-en bezig zijn vorm en inhoud te geven aan duurzaamheid binnen hun specialisme of in samenwerking met andere specialismen.
Initiatieven als de Groene OK, de Groene IC of duurzaamheidsprojecten van individuele wv-en (e.g. NOG, NVZA) inspireren andere verenigingen hierin. Duurzaamheidsafwegingen zijn echter moeilijk te maken omdat evidence nog vaak ontbreekt.

Het is de bedoeling dat de multidisciplinaire werkgroep bij de ontwikkeling van deze kennisagenda ondersteund wordt door een adviseur van het Kennisinstituut. Hiervoor zal een SKMS-subsidie aangevraagd worden (deadline begin oktober 2024) waarvoor komende maanden een projectplan wordt geschreven. De methodiek voor het ontwikkelen van deze multidisciplinaire kennisagenda zal overeenkomen met de methodiek van de multidisciplinaire kennisagenda’s COVID-19, die is ontwikkeld door de multidisciplinaire wetenschapscommissie COVID-19. Deze commissie bestond uit tien vertegenwoordigers vanuit verschillende wv-en en de ontwikkeling kende de volgende stappen:
  • criteria opstellen voor selectie/prioritering kennisvragen;
  • inventarisatie kennisvragen op gebied van duurzaamheid bij wv-en en andere partijen;bBeoordelen ingediende kennisvragen op dubbeling, al beschikbare evidence e.d.;
  • gezamenlijk met wv-en en andere partijen prioriteren van kennisvragen;
  • definitieve selectie top 10 kennisvragen.
Verzoek aan wetenschappelijke verenigingen
Voor het ontwikkelen van een kennisagenda ‘duurzaamheid’ zijn wij op zoek naar maximaal tien afgevaardigden voor de multidisciplinaire werkgroep ‘duurzaamheid’, met een evenwichtige verdeling tussen snijders, beschouwers en ondersteuners:
  • maximaal één afgevaardigde per wv;
  • beschikt over kennis /ervaring met duurzaamheidsvraagstukken/ is binnen eigen wv portefeuillehouder duurzaamheid;
  • ervaring met ontwikkeling kennisagenda’s is een pré.
Geïnteresseerden kunnen zich melden door een mail te sturen naar kwaliteit@orthopeden.org. 
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.