29 augustus 2024

Wijzigingen normtijden

Om zorgactiviteiten en zorgproducten binnen de orthopedie te kunnen benchmarken wordt gebruik gemaakt van normtijden. De NOV is eigenaar van deze normtijden, dient deze jaarlijks te evalueren, onderhouden en zo nodig te  herijken. Om een juiste weerspiegeling van de huidige orthopedische praktijk te behouden en passende zorg op een correcte manier te waarderen, zal de NOV in 2025 een aantal wijzigingen doorvoeren in de normtijden. Dat lichten we hier graag toe. NB: Op 29 augustus is deze informatie ook per brief naar alle leden gestuurd via het ledenportaal.

Belangrijk om te weten!
  • Normtijden zijn relatieve tijden en geen absolute tijden. Normminuten zijn dan ook niet gelijk aan de werkelijke tijdsbesteding van een zorgactiviteit en/of -product.
  • De LOGEX benchmark houdt rekening met de directe patiënten-tijd categorieën 1A en 1B, zie Handreiking Fte model voor medisch specialisten.
  • Normtijden zijn alleen relevant voor ziekenhuizen die werken met LOGEX.
  • Niet-operatieve zorgactiviteiten worden passender gewaardeerd, dit wil echter niet zeggen dat operatieve zorgactiviteiten minder goed worden gewaardeerd.
  • Normtijden hebben geen effect op de geldelijke vergoeding door zorgverzekeraars.
  • De NOV is eigenaar van de normtijden. Als lid kunt u deze normtijden uiteraard inzien. De NOV wil echter benadrukken dat deze normtijden nooit gedeeld mogen worden met externen zonder toestemming van de NOV.

Aanleiding
De NOV constateert een toename in zorg(zwaarte)verschuiving binnen de orthopedie. Dit heeft geresulteerd in een toename van complexere en zwaardere zorg in met name perifere ziekenhuizen.1 Om toekomstgericht passende zorg te kunnen blijven leveren wordt een ander accent in de tijdsinvestering gevraagd. Denk hierbij aan het belang van shared-decision making met de patiënt of de verkorting van opnameduur, wat leidt tot meer opvolging van patiënten op de polikliniek. Deze tijdsinvestering is extra relevant bij complexere zorgvragen. De huidige normtijden doen hier volgens de NOV onvoldoende recht aan.

Gevolg
Naar de mening van de NOV resulteert de toename in zorg(zwaarte)verschuiving tot met name meer poliklinische activiteiten en intensievere (perioperatieve of opname gerelateerde) zorgactiviteiten om passende zorg te kunnen leveren (zoals langere consulten, meer afstemming in MDO’s etc.). Het gevolg is dat er een norm-FTE-onderwaardering ontstaat voor de geleverde zorg.2

Doorgevoerde wijzigingen
De NOV heeft de belangrijkste zorgproducten en -activiteiten geïdentificeerd die bij kunnen dragen aan een meer realistische waardering voor de zwaardere en passende zorg in perifere ziekenhuizen.
Zoals bovenstaand beargumenteerd zal een groot deel van de toename van zorg(zwaarte)verschuiving tot uiting komen in het poliklinische en perioperatieve traject. De NOV wijzigt daarom per 2025 de normtijden van enkele zorgactiviteiten die betrekking hebben op deze onderdelen van de (poli)klinische zorg.
Er is bewust gekozen om de normtijden van zorgactiviteiten aan te passen, en niet die van zorgproducten. Zorgactiviteiten maken deel uit van uiteindelijk zorgproducten en komen voor in meerdere zorgproducten (zoals bijvoorbeeld het 1e poliklinische consult). Door de normtijden van deze zorgactiviteiten aan te passen wordt een uniform effect bewerkstelligd dat bijdraagt  aan een realistische herwaardering van de werkzaamheden.
De Beroepsbelangencommissie (BBC) van de NOV blijft de normtijdenwaardering nauwlettend volgen en zal waar nodig in de toekomst verdere aanpassingen doorvoeren.

Impact
De doorgevoerde wijzigingen kunnen een impact hebben op de norm-FTE-realisatie en daarmee de benchmark van uw vakgroep. Deze impact kan verschillende oorzaken hebben. Eén van deze oorzaken is incomplete en/of incorrecte registratie. De NOV benadrukt daarom met klem dat een correcte én volledige registratie, ook van ambulante zorgactiviteiten, cruciaal is voor de waardering van de toegenomen zorgzwaarte en uw benchmark.

Meer weten?
Mocht u naar aanleiding van dit bericht vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met nov@orthopeden.org.


1.  Van Dooren BJ, Bos P, Peters RM, Van Steenbergen LN, De Visser E, Brinkman JM, Schreurs BW, Zijlstra WP. Time trends in case-mix and risk of revision following hip and knee arthroplasty in public and private hospitals: a cross-sectional analysis based on 476,312 procedures from the Dutch Arthroplasty Register. Acta Orthop. 2024 Jun 17;95:307-318. doi: 10.2340/17453674.2024.40906. PMID: 38884413; PMCID: PMC11181924.
2. De LOGEX benchmark houdt rekening met de directe patiënten-tijd categorieën 1A en 1B, zie Handreiking FTE-model voor medisch specialisten
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.