03 oktober 2024

Mathijsenprijs 2024 gaat naar Freek Hollman

Tijdens NOV-Najaarscongres op 3 oktober 2024 werd voor de 15e keer de Mathijsenprijs uitgereikt. Sebastiaan van de Groes, NOV-bestuurslid wetenschap, overhandigde deze prijs voor het beste proefschrift aan Freek Hollman voor zijn proefschrift ‘Optimizing care on rotator cuff pathology’. De NOV feliciteert Freek Hollman van harte!

Proefschrift ‘Optimizing care on rotator cuff pathology’
Dit proefschrift is uitgevoerd om de zorg rondom rotator cuff-pathologie te optimaliseren en handvatten te bieden voor de dagelijkse orthopedische praktijk. Het biedt inzichten en aanbevelingen voor effectieve behandelingsstrategieën en het gebruik van meetinstrumenten, terwijl het ook de uitdagingen van onnodige diagnostiek en de impact daarvan op de zorgkosten bespreekt.

Argumentatie
Freek Hollman werkt als orthopedisch chirurg bij VieCuri Medisch Centrum, een topklinisch ziekenhuis in Noord-Limburg. Hij is hier daadwerkelijk in staat om de uitkomsten van het onderzoek in de praktijk te brengen in het expertisecentrum voor complexe schouderzorg. Daarnaast wordt op vele domeinen onderzoek gedaan. De jury waardeert dit en wil met de prijs ook een stimulans geven en waardering uitspreken voor orthopedisch chirurgen in niet-academische ziekenhuizen die, vaak in hun eigen tijd, belangrijk onderzoek trekken. Ook wil de jury waardering uitspreken voor de samenwerking met andere disciplines. En tot slot: het onderwerp schouder is voor de orthopedie een belangrijk veld met grote maatschappelijke waarde en verbetering van zorg op dit domein kan veel impact hebben.

Mathijsenprijs
De prijs bestaat uit een legpenning, een oorkonde en € 3.000. De prijs is ingesteld om ‘wetenschappelijke arbeid van de vereniging’ te stimuleren. In aanmerking komen (buitengewone) leden van de NOV, niet ouder dan 40 jaar. Deze prijs is vernoemd naar Antonius Mathijsen (1805-1878) die het gipsverband heeft uitgevonden.

Jury
De aanmeldingen werden beoordeeld door een jury, bestaande uit Bart Pijls (prijswinnaar 2021), Rintje Agricola (CWI), Jeroen van Egmond (CWI), Hanneke Weel (CWI) en Sebastiaan van de Groes (secretaris van de jury).

Meer over de Mathijsenprijs en andere orthopedieprijzen

Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.