10 oktober 2024

ZonMw subsidie voor HAKA-studie naar follow up na THP en TKP

Op 3 oktober 2024 was de kick-off meeting vanuit het programma Zorgevaluatie en Gepast Gebruik (ZE&GG), voor projecten die ZonMw subsidie ontvangen na een intensief proces van co-creatie met alle stakeholders. De NOV is verheugd dat onze eigen HAKA-studie - naar de follow up van patiënten met een THP of TKP - tot de gehonoreerde projecten behoort!

De HAKA-studie legt de basis voor een nieuwe richtlijn voor controles na een totale heup- of knieprothese. Momenteel is er nog veel praktijkvariatie in Nederland en het is onduidelijk of routinematige controles nodig zijn. De HAKA-studie onderzoekt of één controle (binnen 3 maanden), gevolgd door controles op verzoek van de patiënt of behandelaar, kosteneffectief is in vergelijking met routinematige controles op 1 en 10 jaar na de operatie. Daarnaast gaan we in gesprek met patiënten en behandelaars over hun ervaringen en ontwikkelen we voorlichtingsmateriaal om patiënten te helpen bepalen wanneer ze zelf contact moeten opnemen. In totaal doen 2.500 patiënten mee uit meer dan 10 ziekenhuizen en behandelcentra in Nederland.

De NOV ondersteunt deze belangrijke studie van harte en moedigt centra aan om deel te nemen. Initiërende centra zijn OLVG, RHOC en Tergooi MC. Ziekenhuizen die al hebben aangegeven te willen deelnemen worden binnenkort benaderd voor de voorbereidingen. De voorkeur gaat uit naar centra die kunnen deelnemen aan het onderzoek naar zowel de 1- jaars als de 10-jaars follow up. Bij vragen en/of interesse in deelname kunt u contact opnemen met j.pasma@rhoc.nl.

De HAKA-trial wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van 1,2 miljoen euro van ZonMw, als onderdeel van het programma Zorgevaluatie en Gepast Gebruik.
Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.