Circa 1,4 miljoen Nederlanders hebben last van artrose in één of meerdere gewrichten. Artrose is op weg om de meest voorkomende chronische aandoening te worden. Dit project, onderdeel van het bredere programma 'Verduurzamen Uitkomstgerichte Zorg', richt zich op het verbeteren van de zorg voor heup- en knieartrose door zorgprofessionals te ondersteunen bij het werken met uitkomstgerichte data, het verbinden van registraties tussen de eerste en tweede lijn en het stimuleren van samenwerking. 

Het eerste deelproject richt zich op heupartrose en introduceert spiegelsessies waarin orthopeden met (real-world) data werken om zorguitkomsten te analyseren en te verbeteren. Een praktische blauwdruk helpt teams om dit in de praktijk te brengen, met ruimte voor leren en verbeteren. 

Het tweede deelproject kijkt naar knieartrose en legt de nadruk op betere samenwerking tussen fysiotherapeuten en orthopeden. Door dataregistraties in de eerste en tweede lijn op elkaar af te stemmen, ontstaat een uniforme basis die niet alleen administratieve lasten vermindert, maar ook leidt tot betere zorgprocessen en resultaten. 

Hierbij wordt gebruik gemaakt van (real-world) data en multidisciplinaire samenwerking om de zorg voor artrosepatiënten efficiënter en effectiever te maken. Tegelijk biedt het een aanpak die ook toepasbaar is voor andere chronische aandoeningen. 
 
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door een ZonMw-subsidie.  

Betrokken: 
Nederlandse Orthopedische Vereniging (NOV) 
Landelijke Registratie Orthopedische Interventies (LROI) 
Koninklijke Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) 
Landelijke Database Fysiotherapie (LDF)

Om u beter van dienst te zijn, maakt de website gebruik van cookies.